Valamim aranyból van.
2022. március 27. írta: ZolkoW

Valamim aranyból van.

Elvállaltam, mert az a kurvajó szívem... gondban is volt a tulaj, helyi is volt, egyszerűnek is tűnt az ügy. Meg szimpatikus volt a telefonban, ez sokat számít. Azt mondta, az elemcsatlakozó lehet, mert megigazította, és akkor jó lett, de fél, hogy a hétfői próbán megint kellemetlenkedik majd. 

Az ilyen nem érintkező elemcsatik tudnak gondot okozni, meg azok a vezetékek is, amiket már csak a szentlélek tart. A javításukban az a rossz, hogy ha nem megbízhatóan produkálják a hibát, akkor honnan tudjam, mikor javítottam meg, igaz? 

Hangeszer tokból kivesz: 
1.) Nahát! Végre valaki, aki nem lepusztult húrokkal adja ide. Ez alatt nem azt értem, hogy miattam valaki húrt cseréljen, csak ha a hang miatt jön hozzám, akkor arra számítanék, én kis naiv, hogy a húrokra is odafigyel. 
2.) Hmm, ezen a húrnyomáson lenne még mit optimalizálni... Ja, mit is mondott a telefonba, hogy nagybőgőn szerzett diplomát? Akkor mindent értek. Nem nyúlunk a húrnyomáshoz. Különben is, ha én lennék a megrendelő, és valaki piszkálná úgy a hangszerem, hogy nem kértem rá, biztos ráütnék a kezére*.
3.) Rajta van a potik funkcióját magyarázó fólia. Akkor viszont valószínűleg tök új** a hangszer, nem baj, a csengő húroknak akkor is örülünk.

Bedugva:
1.) Hangerőpoti enyhén recseg.
2.) A blend működik
3.) Basszus poti nem csinál semmit
4.) Magas poti valami egészen furcsát csinál, felfelé tekerve torzításig hangosodik a hangszer, letekerve nullára halkul. Ezt vagy nem vette észre, vagy... 

Belenézve:
1.) Az elem piros vezetéke tényleg érdekes, akár oda is érhet a hanyag forrasztás miatt a mellette lévő forrponthoz. Meg miért van felülről forrasztva, amikor minden más alulról? (oké, valószínűleg a szerelési sorrend miatt, egyszerűen így könnyebb. Vagy már leszakadt egyszer)
2.) Nem látok olyat, hogy valahol is földelődne, aminek nem szabad, a potméterek lábai nem érnek a grafitbevonathoz, mindenhol értelmes értékeket mérek, a potikat elforgatva is.
3.) Mi lehet ez, valamit kapott az egy szem IC (ejtsd: Í-Cé, Integrated Circuit), amitől nem halt meg teljesen, de hülyeségeket csinál?
4.) Vajon mióta létezhet a piacon a TL062 ? Erre hirtelen nem találtam adatot, de a tippem szerint 1980-ban már volt. Azóta nem lett volna változás a kisfogyasztású műveleti erősítők terén? Na vajon?? Persze hogy történt fejlődés, csak minden ami jobb ennél, súlyos Eurocentekkel többe kerül. 
5.) Nem látok forrasztási hibát, a piros vezetéket újraforrasztottam, előtte nem kellett sokat mozgatni, hogy magától leváljon. A szigetelése is kicsit hosszan hiányzott, éppenséggel történhetett az, hogy a mozgatás hatására, amikor a tulaj igazgatta az elemcsatlakozót, odaért a mellette lévő kimeneti vezeték forrpontjához.

Akkor mi?
1.) Jobb ötlet híján kicserélem az IC-t.
2.) Nincs is itthon ilyen fos.. Nem mondom, hogy használhatatlan a 062, de lehetne annyira igényes magára egy gyártó, hogy ne csak az eurócentek számítsanak, hanem az is, hogy nem sistereg a hangszóróból a magas. De ezek csak ilyen utópiák, ameddig tömegtermelés lesz (meg Euro), az eurócentek fognak számítani többet.
3.) Jó, megy bele az, amit szoktam használni. Majd -höhö- el lehet adni később, mint ZolkoW tuningos elektronikát. 
4.) Picsába, ha ettől jó lesz, akkor majd nem akar venni tőlem a saját elektronikámból..
5.) Ja, még szerecse, hogy nem is árulok már elektronikát. Huh. 
6.) De nem is lett jó. Mármint nem javult meg. Ezen a ponton, sőt, valójában már kicsit előtte elgondolkodik a Zember, hogy melyik utat válassza: a "megcsináltam, de ennyit tud a rendszer" metódust, vagy a "nem csak az volt a baj, szóval ha azt szeretnéd, hogy működjön, akkor az még ennyi pénz lenne, és akkor kapsz egy full új elektronikát" irányt. Ebben a megfogalmazásban egyik sem tetszik, de azt hozzáteszem, ha akarnék eladni elektronikát, akkor a másodikat sokkal szimpatikusabban fogalmaznám meg.
7.) Hajlottam arra, hogy bekorlátozzam az ezzel töltött időt, főleg, hogy egy elemcsatlakozó gyenge érintkezéséről volt csak szó eleinte. Ez persze nem a tulajdonos hibája, ha mégsem az, csak magamat nem akartam belekergetni egy egész hétvégés időtöltésbe. Szóval annak örültem volna leginkább, ha mégis meglett volna a hiba, és visszaadhatom azzal, hogy kész. De ez kicsit makacsabbnak tűnik, hiszen a forgó alkatrészek rendben vannak, a drótok rendben vannak, a NYÁK (Nyomtatott ÁramKör) olyan egyszerű, mint egy 100-as szög, az IC-t, ami az egyetlen aktív alaktrész a panelon, kicseréltem újra. Valaminek lennie kell, és ráadásul olyasminek, ami majdnem biztos, hogy utólag történt, mert mondjuk előlegezzük meg a bizalmat az indonéz (?) minőségellenőrzésnek. Rendben, ne sokat, de egy kicsi bizalmat.
8.) Nagyítóval (olyannal, amivel közelről kell nézni, és van vagy 30x-os nagyítása, de lehet hogy több, és az egyik remek vételem volt Kínából) átvizsgáltam sokadszor is, különösen a potméterek (a mély és magas) lábaihoz  haladó vezetőcsíkokat. 
9.) Méregettem is, megvan-e a nulla ohmos ellenállás a két végpont között, be van-e forrasztva rendesen minden..
10.) Találtam egy nagyon apró horpadást a bakelit NYÁKon, épp egy rézcsíkon. Nagyon kicsi, nem látszik, hogy megszakadna miatta a rézfólia, de végülis az derült ki róla, hogy az volt. A bakelit nyák puhább az üvegszálasnál (újabb spórolás, bár ezt nem rovom fel, hiszen mióta szempont hogy mechanikai behatások ellen védve legyen egy basszusgitár elektronikája), és akár egy csavarhúzó is megsérthette úgy, hogy észre sem vette, aki okozta. 
11.) Lakk lekapar, pákával felónoz, bedug.
12.) Voilá, lett funkciója annak a két hangszínpotinak is, ráadásul most az, ami rá van írva a cetlire!

Ennyi a történet. 

 *: Bevallom, a műanyag fóliát kérés nélkül is eltávolítottam, amivel az új hangszereken szokták feliratozni a tekerőgombok funkcióját, de csak mert pár mozdulattal visszarakható, a potigombok lehúzásával.

**: Ühüm, a tulaj mutatta a cetlit, 2012-es dátummal. Jó, másodhangszer volt, nagyon másod, de húrt tényleg cserélt.

előtte:cort1.jpg

utána:
cort2.jpg

Ez pedig egy aranyvessző a 2097.hu-ról:
aranyvesszo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zolkow.blog.hu/api/trackback/id/tr7917790286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása