Hogyan ne csinálj gombakrémlevest
2023. január 09. írta: ZolkoW

Hogyan ne csinálj gombakrémlevest

Két recept áll itt, az egyik arra az esetre, ha megígérted a párodnak, te készítesz vacsit, de elvesztetted az időérzékedet, és még az a nettó fél óra is időhúzásnak számít, amíg a gép megfőzi. Tehát ez a csökkentett verzió. Nem ajánlom. Minden más esetre ott a másik. De szólok előre: bizonyos kultúrákban megcsalásnak számít, ha ennyire jót főzöl, de nem a párodnak - ezt érdemes figyelembe venni.

Hogy honnan veszem a bátorságot? Nézd: ez az Internet. Amit itt olvasol, igaz. 

hozzávalók kb. 8dl leveshez:

  • 200-300 g gomba (Ha másból csinálsz gombakrémlevest, ügyes vagy. De ha másból MÁSkrémlevest szeretnél készíteni, akkor is hasonló mennyiségre lesz szükséged)
  • Egy nagyobbacska fej vöröshagyma. A kedvenc mértékegységem amúgy nem ez, hanem az "ízlés szerint". De kiindulásnak a hagyma legyen olyan 43 mm átmérőjű. Plusz / mínusz 10 mm.
  • Néhány gerezd fokhagyma. Viccelsz? Az mindenbe kell, még a brownie-ba is. A néhány jelentsen mondjuk 3-4-et, hátha nálam kezdőbbek is olvassák, bár az kizárt, de jobb tisztázni ezeket.
  • 2 púpos evőkanál rizs a sűrítéshez
  • 1 csapott teáskanál só (kísérletezd ki, esélyes, hogy kevésbé sósan szereted, mint én, szóval ..)
  • 1 evőkanál zsiradék (Végre leírhattam ezt a szót. Nálam kókuszolaj, de nagyszerű lesz bele napraforgó- vagy olívaolaj is)
  • víz

Csökkentett verzió:
(emlékeztetőül: ez amikor mindent csak belebaszkurálsz az edénybe, és legszívesebben negatív mennyiségű időt töltenél vele. Én még az olajat, és a rizst is kifelejtettem, tehát lehet tovább igénytelenedni, de ez tényleg nem direkt volt.) 

Arra azért figyelj, hogy a gomba, meg minden olyan megfőjön, aminek meg kell főnie. 
Nekem egyszerűsítette a dolgot, hogy van egy CUCCom, amibe tényleg csak bele kell hányni a hozzávalókat, megnyomni a gombot, és várni. Fél órás a levesprogram. Ami nehezítette a dolgom, nos... a 300g gomba baromi nehezen fér bele úgy az eszközbe, ha alig van felaprítva, és nyers. Az erőfölényemet kihasználva mégis sikerült rápréselnem a fedelét annyira, hogy amikor minden benne volt, el tudott indulni, és a kés néhány fordulattal helyet csinált magának, így .. na nem is folytatom, a lényeg, hogy működött, senki nem sérült meg, és az anyagi kár sem jelentős. A végeredmény... lehetett volna jó is, de rizs hiányában elmaradt a krémes állag (szakszóval a rizst taknyosítónak használjuk, csak nem illik ilyet mondani asztalnál), és gondolom az olaj is jót tett volna.

Meg még tudjátok, mi tett volna jót? Ha az alapanyagok meg vannak rotyogtatva előtte egy serpenyőben!
És akkor át is térnék a rendes megoldásra. De ha hiszitek, ha nem, az ízével így sem volt baj, csak hát ennél sokkal jobb is lehet. Nem ezzel fogsz magadnak csajt/pasit fogni, hanem a következő verzióval:

1hagyma.jpg

apríts hagymát

 

2gomba.jpg

gombát is darabolj

 

3serpenyos.jpg

csoffaszd meg a zsiradékon (ennél jobban, és a hagymával érdemes kezdeni)

 

4fedos.jpg

fedő alatt zöldebb

 

5kulongomba.jpg

tegyél külön egy keveset, mert a gép mindent homogenizál (legyen rendesen hőkezelve, mert ez több hőt már nem kap)

Most jön az, amikor beleadagolsz mindent a növényi italkészítőbe, kivéve a fenti mennyiséget, és annyi vizet adsz hozzá, hogy a min. jelzést elérje. Ha nincsen ilyened, akkor a megoldás a fazék, beleméred a ~8 dl vizet, és felforralod. Ilyenkor sokat nem kell szórakozni vele, hiszen már meg vannak főve az alapanyagok, de szeretünk rotyogtatni, ha hangja van, akkor érezzük igazán, hogy főzünk. Az aprítást és homogenizálást egy botmixer segítségével fogod tudni legkönnyebben elvégezni, ez 1-2 perc. Ha kész, beleöntöd a félretett gombaszeleteket is.

 kanalas2.jpg

Jöhet a tálalás. Pirítóssal király. Mások a levesgyöngyre esküsznek. A titkos tippem a tortillachips lazán beleszórva, de azt más krémlevesekhez szeretem igazán (amik egyáltalán nem darabosak), például padlizsán-, vagy hagymakrémleveshez. Ugyanis ha a gombát kicseréljük nagyjából bármi másra, akkor kész a krémleves bármi másból. Enjoy.

A bejegyzés trackback címe:

https://zolkow.blog.hu/api/trackback/id/tr5318002888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása