"Mint Szabadbattyánban a Zsigulik" I.
2021. október 10. írta: ZolkoW

"Mint Szabadbattyánban a Zsigulik" I.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy japán Fender JazzBass, aminek a gazdája (Tomika) szeretett volna egy kis extra boogie-t belerakatni a hangszerbe. Így lettek a következők:

- vajszínű (vagy olyasmi) festés
- egy Musicman hangszedő a két JB közé
- igen, kék LEDek a pozíciójelölők helyére
- visszabundozás, ugyanis akkor fretlessként üzemelt

ledes.jpg

Fiatal voltam, és kellett a pénz. Valahol talán még a LEDesítés műveletéről készült képeim is megvannak, a lényeg az volt, hogy ne kelljen leszedni a fogólapot, mert az elég nagy szívás, és nem is tesz jót a nyaknak, jobb az összegyógyult dolgokat összegyógyulva hagyni, ha egy mód van rá.

Most inkább a jelenlegi apróbb átalakításról lesz szó, nem a bő 10 évvel ezelőttiről. Azóta eltelt pár tulajdonos, csak én ismerek négyet, és lehet, hogy nem tudok mindről, de nem is mindig követtem a hangszeres aprót. Amikor feltűnt ott, akkor azért észre lehetett venni.

20211010_185813.jpg

A mostani feladat, hogy a passzív rendszert kicsit turbózzuk, illetve rendbe tegyem az időközben viharvertté vált elektronikát. Szóval belekerül egy apró kétsávos aktív elektronika, és ehhez átvariálom a kezelőszerveket, de csak annyira, hogy elférjünk a hagyományos JB lemezen. Optimistán indultam neki, de ebben a régi japán testben szűkebbnek tűnik az üreg, mint a maiakban, de az is lehet, hogy ugyanakkora, és simán csak nem férek el.

A potikkal van a gond, szóval vagy fát kell faragnom, vagy nagyon átszerelni.

Egyelőre itt tartok, azt még nem is mondtam, hogy az eredeti vagy JB - vagy MM koncepció megmarad, tehát nem lehet majd egyszerre használni a két külön világot, lesz egy váltókapcsoló. De a blendelt JB hangszedők jele (ja igen, VOL-VOL-ból is átalakul VOL-BLEND-re) ugyanarra az elektronikára megy, mint amire a Musicman hangszedőé. A passzív tone poti megmarad, de csak a JB-re lesz rákötve. Tehát teljes értékű Jazz Bassünk lesz, és nagyjából teljes értékű Musicmanünk, azt rendesen nem akarjuk passzív tone-nal bolondítani.

20211010_192605.jpg

 

a II. rész itt következik

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zolkow.blog.hu/api/trackback/id/tr9716716844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása