Hárfa
2021. augusztus 05. írta: ZolkoW

Hárfa

Nyugi, lesz gitározás is.

Ez egy rendszeresen, de L A S S S S A A N frissülő témának ígérkezik, ami bemutatja, hogyan lesz egy Telecaster formájú citerám. Tehát nem hárfa, de nem gitár, igazán persze nem is citera, mégis Telecaster. Az meg ott egy Strato sablon, de senkit ne zavarjon, csak ahhoz kellett, hogy lássam, kiadja-e a fadarab.

sablonos.jpg

Ez a darab kőris 20 éve is megvolt, és arra tartogattam, hogy egy Telecaster testet fogok belőle faragni, basszusgitárhoz egyébként is kicsi. 
A következő a koncepció: a normál hathúros elektromos gitáron csavarok egyet, és kerül egy vékony húr a H-e közé, de ezt mind a hármat azonos hangra hangolom, tehát például úgy, hogy E-A-D-G-h-h-h, vagy E-A-D-G-c-c-c, netán E-A-D-G-e-e-e, vagy valami másra, ezt a gyakorlat majd kialakítja, de olyasmi lesz, mint a citera dallamhúrjai.

Van otthon citera, de az első közösen eltöltött órák alatt arra jutottam, hogy ez tök jó, de nem igaz, hogy nem lehetne százszor kényelmesebben, és használhatóbban kialakítani.. A végeredmény persze nem ugyanaz lesz, de nem is leutánozni akarom - amit le akarok utánozni, az a Telecaster forma, mert eljutottam abba az életkorba, hogy már hiteles lenne, ha blues-t játszanék egy whiskey-s pohár mellett (amiben a látszat kedvéért tea van).

hata.jpg

Volt ennek a születendő hangszernek egy előzménye, és továbbra is látom benne a fantáziát. 
Valójában sokkal egyszerűbb lenne átalakítani egy LP fazonú hangszert, mert alkalmasabb rá a húrláb, és a fej is.

De a hangszer olyan, mint a bicikli: szeretni kell. Mármint ahhoz, hogy használd. Tehát hiába lenne logikus egy meglévő, amúgy sosem használt gitáromat átszabni, amihez lényegében minden meg is van, nekem az a becsípődésem, hogy ennek most egy Telének kell lennie. A fejnél +1 kulcs, az nem tűnik nagy feladatnak (alulra - ezt a dizájnelemet kihangsúlyozzuk, felnagyítjuk, eltúlozzuk, és máris fícsör, nem pedig design flaw).
A húrlábat érinti még, na erre egyelőre nincs minden szempontból megnyugtató megoldásom, pedig már nézegettem a lehetőségeket. Ha oda jutok, valahogy megoldom. Valószínűleg egy egyedi csúszkával, ami a 3 húrt egyben támasztja alá, a többi meg a szokásos módon marad. A telés dizájnelemeket szeretném megtartani, ha lehet, szóval első körben elvetném a T-O-M jellegű hidakat. 

Nyakat ezúttal nem faragok, jelen állás szerint az bolti lesz. A hatékonyság a dizájn után, de minden más előtt...

 

< Következő rész >

 

makro.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zolkow.blog.hu/api/trackback/id/tr9616649514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása